Ο Ιατρός υπηρέτης της τέχνης ωφελείν ή μη βλάπτειν.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ- ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΩ

 

ΚΩΣ, 26.9.2015

 

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

 

Ο Ιατρός υπηρέτης της τέχνης ωφελείν ή μη βλάπτειν.

Η δημιουργία ενός ιατροπολιτιστικού διεθνούς κέντρου αποτελούσε και αποτελεί το όνειρο πολλών γενεών. Η σημερινή εκδήλωση ίσως αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο ΔΙΙΚΩ και ενισχύει την πεποίθηση ότι σύντομα η διεθνοποίηση του θα είναι γεγονός. Έχοντας την έμπρακτη συμπαράσταση και κατανόηση όλο και περισσότερων κατοίκων της ΚΩ προχωρούμε σταθερά.

Το πλαίσιο της ομιλίας – παρέμβασης μου σχετίζεται με τον Ιπποκρατικό Όρκο, τον οποίο θα δώσουν σε λίγη ώρα οι αριστεύσαντες συνάδελφοι. Είστε οι διακριθέντες και προνομιούχοι που θα τον δώσετε, εδώ στο Ασκληπιείο. Με την ευχή και την ελπίδα ότι αυτό αποτελεί την αρχή, την εκκίνηση μιας προσπάθειας, την οποία οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε και να την καθιερώσουμε ως θεσμό στο μέλλον. 

Ο Ιπποκρατικός όρκος είναι μνημείο ιστορικής και ηθικής αξίας. Ο όρκος αποτελεί ίσως το πιο σύντομο έργο της συλλογής, που παρεδόθη με το όνομα Ιπποκράτης και σφράγισε όσο κανένα άλλο την εικόνα του ιατρού. Έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά αρχαίου όρκου αρχίζοντας με την επίκληση των θεών ως μαρτύρων. Αναφέρεται στις υποχρεώσεις του νέου ιατρού απέναντι στην οικογένεια των ιατρών και στους αρρώστους στη συνέχεια.

Υπέρτατο κριτήριο των πράξεων του ιατρού είναι οι ηθικές επιταγές που εμπεριέχονται. Τελειώνει δε, με την τυπική έκφραση ευχής και κατάρας ανάλογα με τη τήρηση ή μη του όρκου.

Είναι γνωστό πως ο όρκος κατά την ορκωμοσία του ιατρού δεν δίδεται, δεν παύει όμως να αποτελεί μαρτυρία υψηλού και φωτισμένου επιπέδου της Ιατρικής του Ιπποκράτη, την εποχή που έλαμψε το ελληνικό πνεύμα.

Ο Ιπποκράτης διαχώρισε την Ιατρική από τη μαγεία και την έκανε επιστήμη.  Δεν προβάλλεται όμως όπως θα έπρεπε η ηθική της ιατρικής του και η αντιμετώπιση των ασθενών.

Η σύντομη αυτή αναφορά στα παραπάνω, εύχομαι να αποτελέσουν τον εφαλτήριο οδηγό των νέων ιατρών. Για το καλό της κοινωνίας και να αισθάνονται τυχεροί που μεταλαμπαδεύουν στον ....

Και όπως αναφέρει ο Μέγας Ιπποκράτης:

«Η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη ενώ η ιατρική μακρόχρονη η ευκαιρία φευγαλέα και η πείρα επισφαλής, η ορθή κρίση είναι δύσκολη. Ο Ιατρός πρέπει να διαθέτει λεπτότητα τρόπου γιατί η τραχύτητα προκαλεί την αντιπάθεια και των υγειών και των ασθενών».