8oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Ψυχιατρικής
Στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του 8oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Ψυχιατρικής με θέμα:
«Ψυχή.. υγιής εν σώματι υγιεί»
της Πανελλήνιας Εταιρίας Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο που διεξήχθη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο “ DIVANI CARAVEL”, από 6/3/14εως 8/3/14 , παρουσία της Υφυπουργού Υγείας κας Ζ.Μακρη, χαιρετισμό απηύθηνε ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΗΣ
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Γενικός Γραμματέας στο
Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα
Επίτιμος Επιστημονικός Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής «ΓΑΛΗΝΗ»,
εκπροσωπώντας το ΔΙΙΚΩ:
´´ Κε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Εταιρίας Ψυχιατρικής Γενικού Νοσοκομείου μετά των μελών του ΔΣ,
Κε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο,
Εκλεκτοί επίσημοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,
Από τη θέση αυτή, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου γίνεται να χαιρετήσω την έναρξη του Συνεδρίου, εκπροσωπώντας το ΔΙ.Ι.ΚΩ ως Γενικός Γραμματέας του, και να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΙ.Ι.ΚΩ, Καθηγητού κ. Στέφανου Γερουλάνου.
Το ΔΙ.Ι.ΚΩ, με κοινωφελή και διεθνή χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1960, από τον Ιατρό και Καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αείμνηστο Σπύρο Οικονόμου.
Το Ιπποκράτειο Μέλαθρο, κτιριακά εγκατεστημένο στην Κω, δίπλα στο Ασκληπιείο, συστεγάζεται με το Μουσείο του Ιπποκράτη.
Για το ΔΙ.Ι.ΚΩ, μεταξύ των σκοπών λειτουργίας του, αποτελεί η συνειδητοποίηση και η καλλιέργεια του ιδανικού της Ιατρικής, όπως το συνέλαβε και εφήρμοσε ο Ιπποκράτης πριν από 25 αιώνες: «Ωφελεείν μη Βλάπτειν».
Επίσης, η εκλαΐκευση και η διάδοση μεταξύ των ιατρών όλου του κόσμου, της αξίας της Ιπποκρατικής Ιατρικής, δηλαδή η δημιουργία της ανθρωπιστικής συνείδησης, που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση και ανύψωση της ζωής του ανθρώπου.
Οι δραστηριότητες και οι ενέργειες του παρόντος Δ.Σ. του ΔΙ.Ι.ΚΩ συνέβαλαν ουσιαστικά :
• Στην ανακαίνιση του Ιπποκρατικού Μελάθρου με σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα.
• Στην ανανέωση του Ιπποκρατικού Κήπου, που είναι εμπνευσμένος από την «Ιπποκρατική Συλλογή», και περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτικά φυτά, τα οποία αναφέρονται σε αυτήν, που πραγματικά αξίζει να τον επισκεφθεί κανείς.
• Στην δημιουργία του μονοπατιού που θα συνδέει το Ασκληπιείο με το κτίριο του ΔΙ.Ι.ΚΩ και τον Κήπο του Ιπποκράτη.
Σκοπός μας είναι στο ΔΙ.Ι.ΚΩ να ενεργοποιηθεί η σύνδεση με τον Συνεδριακό τουρισμό και ειδικότερα με τα Ιατρικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή.
Με την κατάλληλη αξιοποίηση δε αυτής της σύνδεσης, το ΔΙ.Ι.ΚΩ επιβεβαιώνει τον διεθνή και παγκόσμιο χαρακτήρα του , και θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην Ιπποκρατική Ταυτότητα της Κω.
Άξια λόγου και αναφοράς αποτελεί η έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των Αιώνων», που το ταξίδι της ξεκίνησε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή «ΓΑΙΑ», συνεχίστηκε στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο της ΚΩ, μέχρι προχθές δε, παρέμεινε στα Ιωάννινα, και υπάρχει σχεδιασμός προώθησής της, σε χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά, εκτίθενται επίσης εκμαγεία αγαλμάτων του Ιπποκράτη, του Ασκληπειού, της Υγείας, παλαίτυπα των γραπτών του Ιπποκράτη, αρχαία νομίσματα με ιατρικά θέματα και χειρουργικά εργαλεία της εποχής.
Σε σύντομο δε χρονικό διάστημα, θα εγκαινιαστεί στο χώρο του Ιπποκρατείου Μελάθρου «η αναπαράσταση του Ιπποκρατικού Ιατρείου».
Προ ολίγων δε ημερών, εγκρίθηκε η δημιουργία του Κενοταφίου του Ιπποκράτη σε περίοπτη θέση στο χώρο του Ιδρύματος, από την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.
Αναφερόμενος στο «Ψυχή.. υγιής εν σώματι υγιεί» και παραπέμποντας στον Ιπποκράτη, φαίνεται πλέον ότι η Ιπποκρατική Ιατρική δικαιώνεται σήμερα από τις σύγχρονες απόψεις περί Υγείας και Ισορροπίας του βιοενεργειακού μηχανισμού του οργανισμού.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και η αρρώστια διέπεται από φυσικούς νόμους.
Παραμένουν αιώνιες αλήθειες ότι «η φύση του ανθρώπου είναι ο ιατρός της ασθένειας» και «ο ιατρός είναι απλώς υπηρέτης της φύσης».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι αφετηρία όλων των δεινών και των καλών του σώματος ευρίσκεται στη ψυχή.
Κλείνοντας θα αναφέρω τη ρήση του Ιπποκράτη :«Ψυχής γαρ όργανον το σώμα».
Εύχομαι η ανταλλαγή απόψεων, που θα ακολουθήσει να αποδειχθεί γόνιμη και δημιουργική για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου.
Πιστεύω πως το επόμενο, το 9ο Συνέδριο , να πραγματοποιηθεί στην όμορφη Κω!
Σας περιμένουμε !
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!´´