Το Συνέδριο Απόδημων Κώων και Τα 90 Χρόνια

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2012

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 4Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΩΩΝ 2012   ΚΑΙ  ΣΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

υπό Νικολάου Στ. Μανούση, Ψυχιάτρου, τέως Προέδρου της Ένωσης Κώων Αθηνών, Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω

 

    Αυτές τις μέρες (29.7.2012-4.8.2012) θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην ΚΩ, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωακών Συλλόγων, με πρωταγωνιστή τον ακάματο εργάτη του πνεύματος και εμπνευστή – Καθηγητή Dr.Νίκο Ιτσινέ,  Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κωακών Συλλόγων της Διασποράς και με συμμετοχή όλων των Κωακών Συλλόγων από την Αυστραλία, Αμερική κλπ.

 Η σημαντική αυτή εκδήλωση γίνεται την ίδια χρονιά που συμπληρώνονται  90 χρόνια από την Ίδρυση της «Ένωσης Κώων Αθηνών, ο Ιπποκράτης», η μεγαλύτερη παροικία στην Ελλάδα.  

Πριν 90 χρόνια, το 1922, ιδρύθηκε από φλογερούς πατριώτες (οι περισσότεροι από τους οποίους  ήταν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, βιοτέχνες), η Γενική Ένωση Κώων.  Με σιδερένια θέληση, εξόριστοι από την πατρίδα τους, μακριά από το αγαπημένο τους νησί, αλλά στην αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας, άτομα με την ίδια ψυχοσύνθεση, ενωμένοι  κάτω από την ίδια ιερή ανάμνηση και με τον πόθο της απελευθέρωσης, απεφάσισαν να φτιάξουν κάτι καινούριο, με σκοπό να δουλέψουν για αυτό που είναι η πιο ιερή ιδέα κάθε πολιτισμένου ανθρώπου: την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1922 απηύθυναν αίτηση στο Δικαστήριο  των εν Αθήναις Πρωτοδικών, με σκοπό την αναγνώριση του Σωματείου. Μετά από τις νόμιμες διαδικασίες στις 7 Μαρτίου 1922 (οποία σύμπτωση!), η αίτηση γίνεται δεκτή και καταχωρείται πλέον η Γενική Ένωση Κώων, με έμβλημα τον Ιπποκράτη,  στα αναγνωρισμένα Σωματεία. Το πρακτικό δε της απόφασης, εδημοσιεύθη στις 9 Μαρτίου 1922. Έκτοτε πέρασαν 90 χρόνια, με τη γνωστή σε όλους συμβολή στην απελευθέρωση και τη γνωστή δράση της σε όλους του αγώνες για τα μεγάλα προβλήματα της ΚΩ.

Αργότερα, με τη νέα ονομασία ΕΝΩΣΗ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ- Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, η δράση της συνεχίζεται μέχρι και σήμερα ποικιλοτρόπως.

 ‘Οπως αναφέρεται στο πρώτο καταστατικό, σκοπός του Σωματείου είναι « οκονομική ρωγή πάντων τν ν τή διαιτέρα πατρίδι καί ν τή λλοδαπή διαμενόντων Κώων καί ξ ατς πνευματική, γεωργική, βιομηχανική καί κτηνοτροφική νάπτυξις τς νήσου καί κατά τό δυνατόν ποστήριξις τν κατοίκων ατς.»

Φυσικά, υπήρχε ηθική και υλική υποστήριξη των ασθενούντων, η φροντίδα για την έκδοση ελληνικών διαβατηρίων.

Επίκεντρα υποδοχής, φροντίδας, περίθαλψης ήταν η Οφθαλμολογική Κλινική Μανούση, που χαρακτηρίστηκε ως Στέγη των Κώων της Αθήνας, απετέλεσε δε και φυτώριο σπουδαστών.

 Δεν μπορεί να μην αναφερθεί η προσφορά του Γιάννη Χατζηνικολάου, του Γιώργου Ιερομνήμονος, του Ελπιδοφόρου Παπαντωνίου κ.ά.

Η Ένωση Κώων απετέλεσε επίσης τον προθάλαμο μετέπειτα πολιτευτών, και όχι μόνο.  

 

 

Ο Σταμάτης Μανούσης το 1922, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (δεξιά) με τον Χριστόφορο Ανδριωτάκη και τον τότε Πρόεδρο της Γενικής Ένωσης Κώων..

 

Κατά τη διάρκεια της 12ετούς παραμονής μου στο ΔΣ της Ένωσης Κώων Αθηνών, ως Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συλλόγου, είχα την ευκαιρία να ζω καθημερινά την αγάπη και το πάθος, τον παλμό της ψυχής των συμπατριωτών μας στο Διοικητικό Συμβούλιο, εμπειρία  που ζούσα από μικρό παιδί, με έντονες αναμνήσεις από τις επισκέψεις των φίλων, συνεργατών και συναγωνιστών του αειμνήστου πατέρα μου, Χριστόφορου Ανδριωτάκη, τον Καθηγητή Νίκο Χατζηβασιλείου, τον Γιάννη Γκίκα, τα αδέλφια Τάσο και Ηρακλή Διακαναστάση, τους Βαγγέλη και Γιάννη Ζερβάνο, το Νίκο και Σταμάτη Γεωργιάδη, το Γιάννη Χατζηνικολάου και άλλους εκλεκτούς συμπατριώτες, μαζί με τους άξιους συνεχιστές τους.

Μεταξύ των εκδηλώσεων του Συνεδρίου των Αποδήμων, συμπεριλαμβάνεται και η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κου Ναθαναήλ, υπέρ των αποβιωσάντων Προέδρων των Συλλόγων. Μνήμη ιερά σε εκείνους που συμμετείχαν στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, μαζί με τα ιδρυτικά στελέχη, και διατελέσαντες στην ηγεσία του Συλλόγου Προέδρους της Ένωσης Κωων, αειμνήστους: Αντώνη Βαμβακούση, Κυριάκο Σταυριανό, Σταμάτη Μανούση, Στέργιο Δημητριάδη- Κιαπόκα, Γιάννη Χατζηνικολάου, Ηρακλή και Τάσο Καραναστάση, Γιάννη Κιαπόκα,    Ελπιδοφόρο Παπαντωνίου.  

Με την ευχή για κάθε επιτυχία του Συνεδρίου των αποδήμων Κώων, και το γρήγορο εμπλουτισμό όλων των Συλλόγων με νέα άτομα, που με όπλα το πατριωτικό σθένος και τη σύγχρονη τεχνολογία, θα συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων,  υλοποίηση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου, ως και τη σύσφιξη των σχέσεων, με κοινό όραμα στις δύσκολες συγκυρίες,  την ανάδειξη της Πατρίδας μας, της ΚΩ.